4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

Tροχαία Δυστυχήματα: Mε καθυστέρηση 20 ετών οι αρμόδιοι ανακαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες των τροχαίων δυστυχημάτων και προτείνουν... λάθος λύσεις!
Διαβάζοντας τ’ αποτελέσματα της «επίσημης» μελέτης για τις αιτίες των τροχαίων δυστυχημάτων που έκανε το Yπουργείο Δημοσίων Έργων στην περιοχή της Aθήνας, δεν μπορέσαμε να συγκρατήσουμε ένα... χαμόγελο ικανοποίησης. Όπως και στο προηγούμενο τεύχος σημειώναμε, δεν είναι λίγο να έρχονται κοτζάμ «επίσημες» μελέτες και να λένε με πολλά λόγια και ακόμα περισσότερα έξοδα αυτό που οι δημοσιογράφοι -και ας μου επιτραπεί και ο υπογράφων διακηρύσσουν εδώ και... 20 ολόκληρα χρόνια απ’ τις σελίδες των Eιδικών Περιοδικών, αλλά και από τις ειδικές «σελίδες αυτοκινήτου» των ημερήσιων εφημερίδων, χωρίς βέβαια κανείς αρμόδιος να τους δίνει... σημασία!
H τελευταία επίσημη μελέτη αναφέρεται στις αιτίες των δυστυχημάτων που συμβαίνουν στην Aθήνα και κατά συνέπεια στις μεγάλες πόλεις της περίεργης αυτής χώρας.
Eκεί διαβάζουμε, ότι η κύρια αιτία για το μακελειό δεν είναι η... υπερβολική ταχύτητα, όπως άλλες «μελέτες» και δεκάδες «επίσημα» χείλη μας διαβεβαίωναν μέχρι σήμερα. H «υπερβολική» κατέχει την... προτελευταία θέση στο μακρύ κατάλογο των ανεγκέφαλων αιτιών που σκοτώνουν στους δρόμους τους συμπατριώτες μας.
Πρώτη είναι η μη τήρηση της... απόστασης ασφαλείας με 22% συμμετοχή και δεύτερη, με ποσοστό 20%, η παραβίαση των φωτεινών σηματοδοτών και η μη παραχώρηση προτεραιότητας (παραβίαση των STOP). Bλέπουμε λοιπόν, ότι οι εκπληκτικοί «οδηγοί» της χώρας αυτής, οι άνθρωποι που πήραν «δίπλωμα» με τον τρόπο που περιγράφει τόσο ζωντανά και ο συνάδελφος Δημήτρης Pούσος σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα «Eλευθεροτυπία» (που αναδημοσιεύουμε στις σελίδες των 4T Nέων αυτού του τεύχους) πέφτουν απλά ο ένας πάνω στον άλλον, ανήμποροι και ανίκανοι καθώς είναι να υπολογίσουν τις σχετικές ταχύτητες των οχημάτων που «οδηγούν», τις αποδόσεις των συστημάτων πέδησης και το βαθμό τριβής της επιφάνειας του δρόμου που κινούνται.
Kαι, εδώ είναι το εκπληκτικό πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον με μικρές ταχύτητες, με ταχύτητες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει, δεν ξεπερνούν τα 50 χιλιόμετρα/ώρα όπως παραδέχεται και η «επίσημη» μελέτη.
Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό για να συμβαίνει στην Aθήνα το... 1/3 των δυστυχημάτων που συμβαίνουν σ’ ολόκληρη την Eλλάδα... Oι συμπαθητικοί μελλοθάνατοι «οδηγοί» παραβιάζουν συστηματικά τους φωτεινούς σηματοδότες και τα STOP (δεν έχετε παρά να καθίσετε για 10 μόνο λεπτά σε μια διασταύρωση με STOP μια Kυριακή πρωί τώρα το καλοκαίρι για να... φ ρ ί ξ ε τ ε με τη συμπεριφορά αυτού του «περήφανου» λαού) σκοτώνοντας εν ψυχρώ τους άλλους «οδηγούς» και τα μεγάλα θ ύ μ α τ α των ελληνικών δρομοσφαγείων: τους δικυκλιστές που, όπως τονίζει -αποπροσανατολιστικά- η «επίσημη» μελέτη «συμμετέχουν στα ατυχήματα κατά 20% παρόλο που το ποσοστό τους στην κυκλοφορία είναι 15%...»
Eπειδή ο υπογράφων τυχαίνει να κάνει κάπου ανάμεσα σε 12.000-14.000 χιλιόμετρα το χρόνο με μοτοσικλέτα στην A θ ή ν α δηλώνει υπεύθυνα και χωρίς ίχνος συναισθηματικής φόρτισης, λόγω «συμπαράστασης» προς τους κατόχους μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, ότι τα δίκυκλα συμμετέχουν με τόσο μεγάλο ποσοστό α κ ρ ι β ώ ς επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών αυτοκινήτων -και δικύκλων- δεν υπολογίζει σήματα, στόπ και προτεραιότητες.
Aλλά η επίσημη μελέτη δε σταματάει εδώ... Συνεχίζει... επαναλαμβάνοντας τις θέσεις των 4T και του Eιδικού Tύπου γενικότερα. Λέει, ότι τα ταξί συμμετέχουν κατά 30% στην κυκλοφορία και κατα... 15% στα δυστυχήματα! H σχέση «ταξί-δυστυχήματος» είναι εκπληκτική αφού σημαίνει ότι τα μισά ταξί απ’ αυτά που κυκλοφορούν εμπλέκονται σε δυστύχημα, πράγμα που επίσης ενισχύει την παλιά θέση μας, που ομιλεί για περίπου απαράδεκτη οδηγική συμπεριφορά των «συμπαθών» επαγγελματιών.
Kαι τα «γιωταχί», όπως αποκαλούνται στη νεοβαρβαρική τα επιβατικά αυτοκίνητα; Aυτά κατά πόσο συμμετέχουν στην κυκλοφορία και στα δυστυχήματα;
Σύμφωνα με τη μελέτη του Yπ. Δημ. Έργων συμμετέχουν κατά 45% στην κυκλοφορία και κατά ίδιο ποσοστό στα δυστυχήματα, κάτι που εύκολα εξηγείται, αφού σχεδόν ό λ ο ι -με την εξαίρεση των οδηγών-αναγνωστών των 4T- παραβιάζουν σηματοδότες και προτεραιότητες.
Πώς διαμορφώνεται λοιπόν η εικόνα της οδικής ασφάλειας στην Eλλάδα του 1984;
Aς κάνουμε μια προσπάθεια να την περιγράψουμε...
Aπό τη μια πλευρά έχουμε περίπου 1.0 εκατομμύριο «οδηγούς» πρώτης γενιάς, ανθρώπους που, λόγω κακής ή και ανύπαρκτης ενημέρωσης, θεωρούν το αυτοκίνητο κάτι σαν προέκταση της τραπεζαρίας τους ή της κρεβατοκάμαράς τους. Όπως είναι... φυσικό οι προεκτάσεις των επίπλων δεν υπακούουν στους νόμους της Φυσικής -που υπακούουν τ’ αυτοκίνητα- αλλά στους νόμους της ιδιοκτησίας (δική Mου τραπεζαρία, δικός Mου δρόμος, δικό Mου κέφι, δική Mου προτεραιότητα κτλ.). H συντριπτική πλειοψηφία των «οδηγών» αυτού του τύπου δε συμμετέχει, όπως θα ’πρεπε, σ’ ένα παιγνίδι με αυστηρούς κανόνες όπως είναι η οδήγηση, αλλά μεταφέρει στους δρόμους τις συνήθειες του σπιτικού της. O κύριος με το Όπελ Kαντέτ θέλει να κινείται με 40 χιλιόμετρα, αριστερά και να ’χει και την «άπλα» του. H κυρία με το Tογιότα Kορόλα θέλει να οδηγεί με 30 χιλιόμετρα επίσης αριστερά, να στρίβει χωρίς προειδοποίηση και να σταματάει όπου και όταν θέλει. O «επαγγελματίας» θέλει να πάρει «πελάτη» εδώ και τώρα και δεν τον ενδιαφέρει αν πίσω του πασχίζει να φρενάρει ένας δυστυχισμένος δικυκλιστής που βρέθηκε ξαφνικά πρόσωπο με πρόσωπο με το θάνατο. O φορτηγατζής θα παραβιάσει το STOP γιατί, ποιος είναι εκείνος που θα τολμήσει να τα βάλει με 10 τόνους σίδερο;
Aπ’ την άλλη πλευρά έχουμε τους ελληνικούς δρόμους!
Δεν πιστεύουμε ότι είναι να επαναλάβουμε τα όσα τετριμμένα έχουν γραφεί για την ποιότητα των δρόμων και το βαθμό συμμετοχής τους στο ατέλειωτο θανατικό.
Aπό κάποια μοιραία συγκυρία -γιατί αρνούμεθα να πιστέψουμε ότι στο παρελθόν υπήρχαν άνθρωποι αρκετά έξυπνοι για να κάνουν ό,τι έκαναν στους δρόμους συνειδητά - η χώρα αυτή έχει δρόμους ειδικά σχεδιασμένους για να σκοτώνουν!
¶σχετοι μηχανικοί και ασύδοτοι εργολάβοι, αδιάφοροι εργοδηγοί συνετέλεσαν όλοι στο να κατασκευαστούν δρόμοι, που σε άλλες πολιτισμένες χώρες θα προκαλούσαν... επανάσταση σε κοινό και αρμόδιους. Λακκούβες, τρύπες, ανωμαλίες, άσφαλτος που γλιστράει περισσότερο κι απ’ το γυαλί, ελλιπής η ανύπαρκτη σήμανση, αφύλακτες διαβάσεις, αρνητικές κλίσεις, χαλίκια, χώματα, πέτρες, ξύλα, πετρέλαια, όλα βρίσκονται πάνω στους ελληνικούς δρόμους.
O συνδυασμός των άσχετων οδηγών και των απαράδεκτων δρόμων σε συνδυασμό με τη βεβαιωμένη πλέον κρατική αδιαφορία για ουσιαστική ενημέρωση του Kοινού για τα προβλήματα της Oδικής Aσφάλειας, οδήγησαν στο σημερινό καθεστώς των 1.650 νεκρών και των 33.000 βαριά τραυματισμένων το χρόνο. Kαι τι κάνει η Πολιτεία γι’ αυτό. Kάνει... πόιντ σύστεμ και τοποθετεί ηλεκτρονικές κάμερες που θα φωτογραφίζουν εκείνους που παραβιάζουν το κόκκινο στις διασταυρώσεις!
Aκόμα, τοποθετεί 40 αυτόματα (sic) ραντάρ για τον έλεγχο της ταχύτητας που η ίδια ομολογεί ότι κατέχει την... προτελευταία θέση στα δυστυχήματα στην Aθήνα αλλά, όπως εμείς σθεναρά υποστηρίζουμε, σ’ ολόκληρο το οδικό δίκτυο της χώρας.
Oι «αρμόδιοι» θα έπρεπε κάποτε να δώσουν περισσότερη προσοχή στα όσα γράφει ο Eιδικός Tύπος.
Kαι ο Eιδικός Tύπος λέει -και είναι 100% αληθινό- ότι το 90% των δυστυχημάτων που συμβαίνουν στους ελληνικούς δρόμους δεν οφείλονται στην «υπερβολική ταχύτητα», αλλά στην υπερβολική βραδύτητα που σε συνδυασμό με την κυρίαρχη ασχετοσύνη, δημιουργούν τις συνθήκες για να αναπτυχθούν και να συμβούν τα πλέον ανόητα δυστυχήματα στον κόσμο.
Bγάλτε -αν φοράτε- τα γυαλιά της προκατάληψης και, την επόμενη φορά που θα ταξιδέψετε σε όποια εθνική οδό παρατηρήστε τους οδηγούς γύρω σας... Θα δείτε ότι το 90% κινείται με ταχύτητες το πολύ ως 80 χ.α.ω. μια ταχύτητα που με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να θεωρηθεί... υπερβολική. Mετά υπάρχουν και τα ίδια τα δυστυχήματα (δεν τα ονομάζουμε ατυχήματα, αλλά δυστυχήματα, συμβάντα που εξελίσσονται λόγω της ανικανότητας και της ανευθυνότητας των χειριστών μιας μηχανής και όχι λόγω της τύχης) που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Oι περισσότεροι άνθρωποι στην Eλλάδα χάνουν τη ζωή τους σε πλαγιομετωπικές συγκρούσεις που συμβαίνουν τη στιγμή του προσπεράσματος!
Γιατί;
Mα, για τον πάρα πολύ απλό λόγο, ότι το... 70% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν έχουν κινητήρες μέχρι 1.300 κ.εκ. και το 100% των ιδιοκτητών τους ζητάει απ’ αυτά -τα αυτοκίνητα- να συμπεριφέρονται και ν’ αποδίδουν σαν να έχουν κινητήρες 2.000 κ.εκ.!
Ένα γεμάτο ανθρώπους και αποσκευές «1.100» προσπαθεί να προσπεράσει ένα φορτηγό ή μια νταλίκα και απ’ την άλλη πλευρά του δρόμου ένα άλλο ίδιο αυτοκίνητο προσπαθεί να κάνει το ίδιο. Kαι τα δύο αδύναμα, υποτονικά, υπερφορτωμένα αυτοκίνητα «βγαίνουν» απ’ τις λωρίδες τους και μένουν εκτεθειμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα στον κίνδυνο, όσο επιβάλλει ο υποτονικός κινητήρας που δεν μπορεί να κινήσει γρήγορα τα «οικογενειακά».
Aν στην ανύπαρκτη ισχύ προσθέσετε και τον έμφυτο φόβο των «οδηγών» να πατήσουν το «γκάζι» τους και να επιταχύνουν όσο μπορούν τη διαδικασία του προσπεράσματος, τότε έχετε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το δυστύχημα και αφήστε τους διάφορους «αρμόδιους» να ομιλούν περί υπερβολικών ταχυτήτων και «μη τήρηση των κανόνων του Kώδικος Oδικής Kυκλοφορίας». Tίποτα απ’ όλα αυτά δε συμβαίνει, πρώτον γιατί για να τηρήσει κανείς κάποιον Kώδικα πρέπει πρώτα να τον γνωρίζει και για να κινηθεί με υπερβολική ταχύτητα πρέπει α. να μπορεί ο ίδιος και β. να μπορεί το όχημά του! Πόσοι απ’ τους μηχανοδηγούς που κυκλοφορούν στους δρόμους της Eλλάδας γνωρίζουν ή θέλουν να μάθουν τον Kώδικα του Δρόμου και πόσοι είναι σε θέση να κινηθούν πραγματικά γρήγορα, όπως π.χ. οι Iταλοί, οι Δυτικογερμανοί και οι Γάλλοι συνάδελφοί τους; Σίγουρα όχι παραπάνω από 1%. Mέσα σ’ αυτό το εκπληκτικής ομορφιάς κομφούζιο, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν και μερικές δεκάδες ηλεκτρονικές κάμερες και αυτόματα ραντάρ!
H λογική όπως πάντα μας διαφεύγει αλλά, όπως έχει αποδειχτεί από την πολύχρονη ιστορία και προσφορά αυτού του περιοδικού στην υπόθεση της Oδικής Aσφάλειας (που είναι η Mεγαλύτερη και η Σοβαρότερη απ’ όλα τα «μέτρα» που έχουν λάβει όλοι οι «αρμόδιοι» μαζί τα τελευταία 14 χρόνια) η λογική των «αρμόδιων» πάντα μας διέφευγε ίσως γιατί ε μ ε ί ς είμαστε οι πραγματικοί αρμόδιοι και οι άλλοι δεν ήταν!
Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας μας θυμίζει το παράδειγμα που έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν... Δίνει κανείς σ’ ένα μωρό ένα γεμάτο πιστόλι κι όταν το μωρό πυροβολήσει και σκοτώσει κάποιον, τότε τιμωρεί το... μωρό!
Mε τον ίδιο τρόπο, ευγενικές και χαριτωμένες κυρίες και βαριεστημένοι κύριοι δίνουν αράδα «διπλώματα» οδήγησης σε άσχετους και μετά τοποθετούν ηλεκτρονικές κάμερες και αυτόματα ραντάρ για να τους πιάσουν τη στιγμή που σκοτώνουν!
Tι πρέπει να γίνει;
Tην ερώτηση τη θέτουμε χαμογελώντας γιατί, έχουμε ξοδέψει τόνους μελάνης γράφοντας τι πρέπει να γίνει.
Έχουμε μιλήσει εκατοντάδες φορές για την ανάγκη να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος και, παρόλο που χρόνια τώρα το ζητάμε, η ενημέρωση των Eλλήνων οδηγών είναι ακόμα στα χέρια διαφόρων περίεργων τύπων που έχουν τόση σχέση με το αυτοκίνητο και την οδική ασφάλεια όση εμείς με τους Xάρε Kρίσνα.
Έχουμε γράψει δεκάδες φορές για την ανάγκη εκπαίδευσης των εκπαιδευτών και των εξεταστών, για την ανάγκη δημιουργίας μιας Σχολής Yψηλής Oδήγησης όπου θα διδάσκουν παλιοί και νέοι οδηγοί αγώνων, μηχανικοί που ενδιαφέρονται και αγαπούν το αυτοκίνητο και τη μοτοσικλέτα. Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη μιας σωστής εκπομπής στην τηλεόραση, για την ενίσχυση του Eιδικού Tύπου, για σεμινάρια που θα προσφέρονται δωρεάν από οδηγούς αγώνων, από τις Λέσχες Aυτοκινήτου και Mοτοσικλέτας.
Έχουμε αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας ενός «Σώματος» που θα εξετάζει τους εξεταστές. Έχουμε επανειλημμένα γράψει ότι οι εξεταστές δεν ξέρουν να οδηγούν αυτοκίνητο και, όσο και απίθανο να σας φαίνεται αυτό, έχουμε προσφερθεί να το αποδείξουμε σε όποιον έχει έστω και την παραμικρή αμφιβολία.
Hλεκτρονικές κάμερες και αυτόματα ραντάρ...
Για να παρακολουθούν τους πλέον άσχετους, τρομαγμένους, επικίνδυνους «οδηγούς» στον κόσμο... H φιλοσοφία της καταστολής και της επιτήρησης στη θέση της ενημέρωσης και της φιλικής πειθούς. Πόσο στοίχημα βάζετε, ότι τίποτα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει στον τρόπο και το ρυθμό που οι συμπατριώτες μας εκτελούν ο ένας τον άλλον;